Skip to content

Hoe krijg ik die perfecte portretfoto?

Iedereen vindt het altijd wel spannend om een portretfoto of profielfoto te laten maken. Zit mijn haar wel goed? Welke kleding moet ik aan? Moet ik veel make-up of weinig make-up gebruiken? Hoe moet ik kijken? Moet ik lachen, glimlachen of juist niet? Het zijn allemaal vragen waar iedereen vaak tegenaan loopt. Daarom geef ik je graag wat tips voor het maken van de perfecte portretfoto.

Portretfotografie-EvertvanVoorst

Tips voor een goede portretfoto
Om je goede tips te kunnen geven voor het schieten van een portretfoto maak ik onderscheidt in mannen en vrouwen.

Tips voor de portretfoto van de man

 • Haren
  Het is veel werk om in de nabewerking haren goed te verwijderen. Zorg dat je goed geschoren bent. Extra aandacht voor nek, neus en oren is daarbij nodig. Neem eventueel scheerspullen mee. De kapper kan je het beste ruim een week voor de shoot in te plannen.
 • Kledingwissel
  Neem bij voorkeur kleding mee waar je je lekker in voelt. Zorg ervoor dat je enkele setjes in diverse kleurstellingen bij je hebt.
 • Strak in pak?
  Kies je voor een colbert of een overhemd? Zorg dat deze kledingstukken goed aansluiten in je nek.
 • Prints
  Prints op kleding kun je beter niet doen dit leidt af van het portret. Ook overhemden met een print in het boord zijn niet aan te bevelen.
 • Welke kleuren zijn geschikt?
  Kleuren die vaak goed werken bij een profielfoto zijn de kleuren grijs en blauw. Mocht deze kleuren jou totaal niet staan? Pin je hier niet op vast, en neem kleding mee wat jou goed staat.

Tips voor de portretfoto van de vrouw

 • Make-up?
  Het fotograferen van mensen doe ik op een zo ‘natuurlijk’ mogelijke manier. Het licht is hier ook op ingesteld. Het advies is om alleen make-up te gebruiken als je dat in het dagelijks leven ook gebruikt. Hierbij geldt wel de regel “less is more”. Teveel make-up geeft gauw een onnatuurlijke uitstraling of glans op de foto.
 • Mascara
  Gebruik je mascara zorg er dan voor dat je een goede mascara gebruikt, die niet je wimpers aan elkaar laten plakken.
 • Foundation
  Sommige soorten foundation kunnen het licht erg weerkaatsen. Let daarom bij de foundation erop dat deze geen zinkoxyde of titianiumoxyde bevat en de SPF waarde niet hoger is dan 30.
 • Haren
  Je haar draag je zoals je het normaal gewend bent te dragen. Als je lang haar hebt is het aan te bevelen een haarelastiekje mee te nemen naar de shoot. Wil je je haardracht tijdens de shoot veranderen, neem dan styling producten mee. De kapper kan je het beste ruim een week voor de shoot in te plannen.
 • Kledingwissel
  Qua kleding is het belangrijk dat jij je er prettig in voelt. Neem enkele setjes mee zodat we tijdens de shoot kunnen zien wat het beste werkt. Kleuradvies heb ik niet direct. Grijs en blauw kunnen altijd wel. Maar ook fellere kleuren of pastelkleuren kunnen prima.
 • Sieraden:
  Draag je sieraden dan nemen we foto’s met en zonder sieraden. Dit om te kijken of het niet teveel van het portret afleidt.

Wees jezelf.
Het allerbelangrijkste bij een fotoshoot is dat je jezelf bent. Ik fotografeer mensen het liefst zoals ze zijn. Op die manier ben je verzekerd van een mooie portretfoto.

De nabewerking
Na de shoot kijken we samen op een groter beeldscherm welke foto’s geschikt zijn voor jouw doeleinde. Na de schikking houdt je één of twee foto’s over en deze worden dan nabewerkt. De foto’s worden in RAW geschoten, dit type bestand is niet geschikt om af te drukken en heeft nog nabewerking nodig. De RAW bestanden worden bewerkt met een fotobewerkingsprogramma bijvoorbeeld Lightroom, Photoshop of Luminar. Als dit gebeurd is wordt de foto opgeslagen als een JPG bestand. Dit type bestand is geschikt voor het afdrukken van de foto en/of geschikt voor online gebruik. De portretfoto is nu klaar en je ontvangt deze in een hoge en een lage resolutie. De hoge resolutie is geschikt voor afdrukken en een lage resolutie kan toegepast worden bij gebruik op social media en website.

Ben jij na deze tips klaar voor het schieten van een profielfoto? Neem vrijblijvend contact op via evert@evertvanvoorst.nl of bel naar 06-51437150.

Back To Top