Skip to content

Nabewerking, wat is dat?

De meeste spiegelreflex en systeem camera’s hebben de mogelijkheid om foto’s op te slaan in RAW of JPG. In RAW-bestanden worden alle ruwe informatie van de foto opgeslagen in de data. Deze informatie is niet geschikt om direct te publiceren of af te drukken. De RAW-bestanden hebben als nadeel dat ze veel meer ruimte in beslag nemen dan een JPG-bestand. Bij een JPG-bestand wordt in feite de nabewerking al uitgevoerd door de camera. Bijvoorbeeld alle telefooncamera’s maken in feite al een nabewerking met de software van de telefoon. Hierdoor heeft een JPG-bestand ook minder ruimte nodig. In de nabewerking kun je ook veel minder zaken aanpassen dan in een RAW-bestand. Alle foto’s die ik maak worden in RAW geschoten, deze zijn dus niet klaar voor gebruik.

Welke software gebruik ik voor de nabewerking?
Er zijn heel veel programma’s waar je de foto’s mee kunt bewerken. Iedere camerafabrikant heeft zijn eigen software. De meeste fotografen gebruiken echter de software van Adobe: Lightroom of Photoshop. Ik gebruik naast deze programma’s ook Luminar, omdat deze bij bepaalde foto’s net wat betere resultaten geeft.

Het binnenhalen van de bestanden
Bij het binnenhalen van de foto’s op de desktop worden er door Lightroom  automatisch al correcties doorgevoerd voor de gebruikte lens van de camera. Iedere lens heeft een eigen profiel, waarmee lensafwijkingen gecorrigeerd kunnen worden. Daarna kijk ik of de foto waterpas is genomen en of alle verticale lijnen recht staan. Vooral bij gebouwen is dit uitermate belangrijk, als lijnen niet recht staan stoort dit enorm in het eindbeeld. Vaak zie je foto’s waar gebouwen naar achteren lijken te vallen of naar elkaar toe hellen. Dit kun je in de nabewerking voor een groot deel corrigeren. Ook de compositie wordt bekeken. Soms geeft een net iets andere uitsnede misschien net iets meer body aan de foto.

Witbalans
De witbalans is daarna aan de beurt. Kloppen de kleuren met de werkelijkheid? Als de witbalans niet goed is wil dat zeggen dat de kleurtemperatuur op de camera niet goed is ingesteld of dat de camera zelf de kleur niet goed heeft ingeschat. Geen paniek want dit kun je nog corrigeren met de bewerkingssoftware. Dit kan het beste bij een foto die in RAW gemaakt is, bij een foto in JPG kan het ook maar heb je wel kwaliteitsverlies. Een foto die bijvoorbeeld met instelling van een temperatuur van een gloeilamp 2800K genomen is bij daglicht 5500 K. Deze foto zal veel te veel blauw laten zien. Andersom een foto met een te hoge temperatuur instelling zal te veel geel laten zien.

Kleurbalans
Nu is de kleurbalans aan de beurt. De schaduwen, de zwarte tinten, de hooglichten en witte tinten worden in balans gebracht. Omdat er veel informatie in de RAW-bestanden zit kun je veel van de soms uitgebeten luchten terug halen, in JPG is dit niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor de te zwarte tinten. Vaak kunnen de kleuren wat meer verzadiging gebruiken of wil je de foto iets levendiger maken, ook dit kun je aanpassen. Per kleur kun je vervolgens de kleurtint of verzadiging nog wijzigen.

De details
Na het wijzigen van het witbalans en de kleurbalans kan het zijn dat er delen zijn die je lichter wil maken of juist donkerder om de foto nog meer uitstraling te geven. Ook dit kan door delen van de foto te selecteren en vervolgens te perfectioneren. Details in een foto wil je erg graag zien bij architectuur en interieurfoto’s. Deze worden vaak wat versterkt in de nabewerking. Bij portretfotografie gaat dit net weer een beetje anders. Daar wil je de details, met name de huid liever niet te veel zien. Hier wordt de huid vaak wat verzacht. Bij de ogen wil je juist dat deze detail wel goed wordt vertoont en wordt dit vaak wat verscherpt.

Dit zijn de belangrijkste bewerkingen die op een foto gemaakt kunnen worden. Daarnaast kun je op detailniveau nog legio bewerkingen uit voeren.

Versturen via Wetransfer
Als de foto’s klaar zijn kunnen ze verstuurd worden. Dit gaat via Wetransfer. De foto’s worden zowel in een lage resolutie als een hoge resolutie als JPG-bestand verzonden. De hoge resolutie is geschikt voor drukwerkbestanden, waar detail in de foto belangrijk is. De lage resolutie is speciaal geschikt voor websites en social media. De website en bijvoorbeeld instagram kunnen met een lage resolutie foto’s snel laden.

Hieronder een voorbeeld van een RAW-foto en de bewerkte foto.

Raw-foto

Nabewerking

Wil jij ondanks deze tips over nabewerking gebruik maken van mijn expertise? Neem vrijblijvend contact op via evert@evertvanvoorst.nl of bel naar 06-51437150.

Back To Top