De meeste spiegelreflex en systeem camera’s hebben de mogelijkheid om foto’s op te slaan in…
4 tips voor het maken van mooie architectuurfoto’s
Het maken van mooie architectuurfoto’s is niet altijd eenvoudig. Wel heeft architectuurfotografie veel overeenkomsten met portretfotografie en landschapsfotografie. Zo leg je in dit geval niet de karakter bloot van de persoon die voor je zit, maar juist van een gebouw. Hoe ‘saaier’ het pand, hoe lastiger het is om een perfect plaatje te schieten. Maar daarin zit juist de uitdaging. Echter vind ik architectuurfotografie één van de leukste vormen van fotografie. Dit omdat lijnen, vormen en kleuren erg belangrijk zijn voor het schieten van een mooie architectuurfoto. Mocht je zelf op pad willen gaan om een gebouw vast te leggen, dan geef ik je graag 4 tips!
Onlineonderzoek
Voordat ik een mooie architectuurfoto kan maken, oriënteer ik me eerst online. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Google Streetview. Vragen die ik graag beantwoord zou willen voordat ik op pad ga; hoe staat het gebouw in de omgeving, waar komt de zon op, waar gaat de zon weer onder. Via Google Streetview kun je vaak als het ware om het gebouw heenlopen. Ook kun je alvast bekijken wat een mooi standpunt is voor je foto. Ook kun je zien hoe de zon staat op het moment wanneer je wilt gaan fotograferen. Regelmatig komt het voor dat vanaf het punt dat jij bedacht hebt, je tegen de zon in staat te fotograferen. Je planning moet je dus regelmatig aanpassen aan waar de zon staat.
Wat neem ik mee?
Onmisbaar bij architectuurfotografie is een statief, zonder statief kun je vaak geen goede foto’s maken. Naast het statief gaan er twee fototoestellen mee. Ook enkele groothoeklenzen, een tilshift lens, polarisatiefilter en een grijsfilter mogen niet ontbreken. Verder in dit blog zal ik aangeven waarvoor ik deze nodig heb.
Het gebouw
Als ik aankom op dé plek loop ik eerst enkele rondjes om het gebouw. Dan bekijk ik of het allemaal klopt wat ik via het onlineonderzoek geconstateerd hebt. Vaak blijkt het toch net hier en daar wat af te wijken. Er wordt gebouwd in de omgeving of er zijn andere obstakels, waardoor het niet lukt om te fotograferen vanaf de plek die ik online bedacht heb. Verder kijk ik of er leuke en interessante details zijn die ik wil vastleggen. Ook in het gebouw kijk ik rond. Welke leuke details zijn daar te vinden? Zijn er mooie doorkijkjes? Vooral trappen zijn vaak mooi om vast te leggen.
Het schieten van de foto’s
Een statief is onmisbaar voor een architectuurfoto. Als ik een punt gevonden heb waarop ik een foto wil maken begin ik met mijn statief op te stellen. Ik monteer mijn fototoestel waterpas op mijn statief en zoek de juiste lens erbij. Een statief is nodig omdat dit je de gelegenheid geeft de juiste compositie te bepalen. Soms kan een paar graden naar links of rechts net het verschil maken voor de juiste compositie. Tevens dwingt een statief je om rustig je compositie te bepalen, ook heb je de gelegenheid om storende elementen te verwijderen zonder dat je beeld iets veranderd. Voor gebouwen gebruik ik vaak een tilt shift lens. Deze lens maakt het mogelijk om de verticale lijnen ook verticaal te laten zijn. Ook voorkomt de lens dat een gebouw achterover lijkt te vallen. Dit heb je met een normale groothoeklens wel, omdat je de camera omhoog moet houden om het hele gebouw erop te krijgen.
Soms zijn mensen storend op foto’s van een mooi gebouw. Helaas zijn er bijna altijd wel mensen die net voor het gebouw langs lopen. Hoe kun je die mensen weg krijgen? Dit kan door de belichtingstijd langer te maken. De bewegende mensen worden dan niet vastgelegd. Een nadeel hiervan is, is dat als je langer gaat belichten je foto overbelicht wordt. Je krijgt een veel te lichte foto, waarop weinig meer te zien is, laat staan het gebouw. Om dit te voorkomen gebruik ik dan een grijsfilter. Dit is een filter wat het licht filtreert, waardoor slechts een deel van het licht door je lens valt. Je kunt dan een langere sluitertijd gebruiken zonder dat je foto overbelicht wordt.
Vaak is het mooi om mensen in beweging te fotograferen voor gebouwen. De mensen zijn dan onherkenbaar en je ziet dat ze in beweging zijn. Ze zijn niet scherp terwijl het gebouw wel heel scherp is. Ook hier kun je dan het grijsfilter voor gebruiken.
Veel gebouwen hebben veel glas of spiegelend glas. Als de zon daar op een bepaalde manier op schijnt kan dit heel storend zijn op de foto of zelfs lichtstrepen van de zon geven. Om dit tegen te gaan gebruik ik een polarisatiefilter.
Nadat ik de foto’s vanaf statief genomen heb, maak ik nog een aantal detailfoto’s. Zodat er een mooie serie ontstaat van het gehele gebouw, maar ook van de mooie details die elk gebouw herbergt.
Wil jij ondanks deze tips gebruik maken van mijn expertise? Neem vrijblijvend contact op via evert@evertvanvoorst.nl of bel naar 06-51437150.